HYGGE VS STYGGE

Käynnissä olevat jääkiekon MM-kisat ovat todelliset hyggekisat. Hyggehän kuvaa tanskalaisia noin muutenkin. He ovat iloisia, rentoja, puheliaita ihmisiä, jotka pitävät juhlimisesta ja hyvästä mielestä. Ja onpahan todellakin ollut riemastuttavaa seurata tanskalaisia, niin jäällä kuin jään ulkopuolella. Jopa TV-ruudun kautta Leijonat vs Tanska sai kylmät väreet aikaiseksi. Etenkin Tanskan voitettua ja loppupippaloiden alettua…

Ja noin muutenkin, olen silloin tällöin miettinyt että miksi kiekkokatsomoissa harvoin on mitään rajumpaa vastakkainasettelua. Väkivallasta nyt puhumattakaan. Jopa megajännittävien Suomi-Tanska loppuminuuttien aikana suomalais- ja tanskalaisfanit kaulailivat, hymyilivät, kannustivat tietysti omiaan – mutta rinta rinnan – hyvässä sovussa.

Kun kuukauden kuluttua lähden matkatoimisto Event Travelsin matkanjohtajaksi jalkapallon MM-kisoihin tilanne hiukan toinen. Minulla on kaulassani Fan-ID lappu, jotta jos syyllistyn väkivaltaan, rasistiseen käyttäytymiseen tai johonkin muuhun tuomittavaan touhuun, minut saadaan nopeasti identifioitua ja pistettyä miliisimaijan takakonttiin.

Usein mietin, että mikä siinä on että lätkäkatsomoissa vallitsee HYGGE, kun puolestaan osa futisfaneista vetää STYGGE (ilkeä) linjaa. Tappelee ennen pelejä, tappelee pelien jälkeen, huutelee rumia pelien aikana… Ja huom! Nyt minä hiukan kärjistän ja yleistän, koska tottakai, suurin osa futisfaneistakin on reilua kivaa porukkaa.

Mutta. Juuri männä viikollahan Venäjän Palloliitto taas sai huomautuksen venäläisfanien käytöksestä harjoitusottelussa Ranskaa vastaan. Kun Pietarissa pelatussa ottelussa fanit äännehtelivät kuin apinat tummaihoisille ranskalaispelaajille. Taisipa kentälle lentää jokunen banaanikin…

Joten. Enemmän kuin paikallaan on tuo Fan-ID kortin loppulausuma ”Say No To Racism”. Toivottavasti se toteutuu Venäjän MM-kisoissa. Myös omalta osaltani nostan ”Punaisen Kortin Rasismille”.

Ja toivon että tanskalainen HYGGE yhä enemmän valtaa alaa myös jalkapallon puolella…

Kaitsu K

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s