NOLLASTA NELJÄÄNTOISTA

Pyeongchangissa kisaillaan parhaillaan vieläkin, kun paralympiatähdet kamppailevat paralympiamitaleistaan. Mutta itse olympiakisojen mitalitaulukko on jo pari viikkoa ollut lopullisessa muodossaan. Edellyttäen tietenkin ettei jälkikäteen tuli muutoksia esim. dopingrikkomusten takia.

No anyway. Tässä alla muutama huomio talvikisamitalien jakaumasta.

  • yhteensä 30 maata nappasi vähintään yhden mitalin Etelä-Korean kisoista
  • näistä 30:sta maasta 21 onnistui voittamaan ainakin yhden olympiakullan
  • Suomen sijoitus mitalitaulukossa oli 18. heti Slovakian jälkeen, nippa nappa ennen Iso-Britanniaa
  • tuleva 2022 talvikisaisäntä Kiina saavutti Pyeongchangissa 1 kullan – 6 hopeaa – 2 pronssia
  • tuleva kesäkisaisäntä Japani puolestaan mitalitaulukon 11. sarjalla 4 – 5 – 4 =13
  • kun taas kisaisäntä Korea nappasi komean saaliin kotikisoistaan: 5 kultaa – 8 hopeaa – 4 pronssia.

Pyeongchangmitalitaulukon kärkikuusikon muodostivat Ruotsi (6.), Hollanti (5.), USA (4.), Kanada (3.) sekä kärkikaksikko Saksa ja Norja, joka teki kaikkien aikojen talvikisaennätyksen mitalien rohmunnassa. Huimat 39 mitalia 5-miljoonaiselle kansalle.
Ruotsin loistava menestys jäi sekin hivenen Norjan ennätyksen varjoon. Esim. Suomessa ei voida kuin haikeana tiirailla Sverigen mitalisaalista, 7 kultaa – 6 hopeaa – 1 pronssi. Tuollaiseen yltämällä Mika Kojonkoski ja kumppanit olisivat takuuvarmasti saaneet neron maineen.

Piskuinen Hollanti putsasi myös mitalipöytää ansiokkaasti. Kiitos huippuluistelijoidensa Die Oranje päätyi 20 mitaliin. Joista komeasti 8 kultaa.

USA:lle jäi ehkä hiukkasen luu käteen, vaikka rivi heillä 9 – 8 – 6 = 23. Loppusijoitus mitalitaulukossa 4. Mutta kuokkaan mm. pahimmalta rivaaliltaan Kanadalta, joka repi mukanaan kovat 29 mitalia, joista 11 kultaa. Eniten kansallislauluaan kuuntelivat Saksa ja Norja – kumpainenkin kun nappasi 14 olympiakultaa!!!

Suomen olympiajoukkueen saldo Pyeongchangissa oli siis 1 – 1 – 4 = 6. Joista naiset hoisivat kaikki muut mitskut paitsi Iivo Niskasen 50km kultamitalin. Ilman Krista Pärmäkoskea olisi tullut tosi vilu – hän kun toi puolet Suomen mitaleista. Itse veikkasin 8 mitalia, joten alakanttiin meni, myös jos ajatellaan kisojen 2018/2020 yhteistavoitetta. Suomen olympiakomitean virallinen tavoite näistä kisoista kun on 10. Joten nyt pitäisi sitten se neljä napata Tokiosta. Tiukkaa tekee. Ainakin sen lausutun tavoitteen suhteen, että Suomi paras Pohjoismaa 2020…

Paras Pohjoismaa Pyeongchangissa, ja paras maa itse asiassa kaikista, oli Norja. Tehden siis uuden talvikisamitaliennätyksen. Uskomattomalla sarjalla 14 kultaa – 14 hopeaa – 11 pronssia = 39 mitalia. Kjempestort grattis Norge!!!

Norjan nousu on todellakin ollut käsittämätön. Katselin mitalitaulukkoa Calgaryn kisoista 1988. Ja arvatkaapa mikä oli Norjan saldo 30 vuotta sitten? Ei ihan heti uskoisi. Se kun oli 0 kultaa – 3 hopeaa – 2 pronssia.

Aikamoinen kiihdytys nollasta neljääntoista…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s