Must on tulluuu… menestyshulluuu

Tuoreen tutkimuksen top-10-lista (katso alla) peilaa mitä urheilulajeja suomalaiset arvostavat. Ensimmäinen huomio myötäilee Risto Niemisen viisasta lausumaa. ”Suomalaiset eivät ole urheiluhullua, vaan menestyshullua kansaa.”

Top-10 listalla kun on vain kaksi lajia, joissa sinivalkoiset urheilijat eivät kärjessä häärää. Eli taitoluistelu ja jalkapallo. Okei, varauksin myös yleisurheilu, jossa keppimiehet pitävät meidät pinnalla. Ja nimenomaan keppiMIEHET.

Jääkiekko siis edelleen ykkönen, tai kuten Teemu Ramstedt twittertilillään huomautti, miesten jääkiekko.

Ampumahiihdon nousu kakkoseksi on listan huomionarvoisin seikka sikälikin, että suhde ykkönen lätkään päinvastainen. Ah:ta kun pitävät kansan verkko ja tärykalvoilla lähinna naiset. Koko kansan Kaisa ja hänen nyt myös voitokas kilpasiskonsa Mari.

En kaikkien muiden maiden listoja tietenkään tunne, mutta onhan tuo jalkapallon viides sija äimistyttävä! Jalkapallo – viides!?! Liekö missään muualla maailmassa yhtä alhaalla. Ehkä Jenkeissä tai Kanadassa… Moni muukin kansainvälisesti arvostettu globaalilaji puuttuu Suomen kymppilistalta, kuten koripallo, golf, uinti.

Urheiluhullu vs. menestyshullu. Tunnistan itsenikin ylläolevan listauksen kautta. En minäkään penkkiurheilijana viime talvina enää ole katsellut alppihiihdon tai mäkihypyn kansainvälisiä koitoksia. Ei vaan nappaa kun suomalaiset ovat kaukana kärjestä. Eppu Normaalin biisin sanoitusta hieman muunnellen: Mustakin on tulluuu….menestyshulluuu…

Onneksi rankinglistat ovat kuitenkin vain rankinglistoja. Onneksi Suomen urheiluelämä on moninaista, ja siksi toivottavasti jää.

Top-10 listaa ei myöskään pidä käyttää pienien lajien polkemiseen. Eikä se kerro koko totuutta siitä määrätietoisuudesta, satsauksesta (niin rahallisesta kuin ajallisesta), mitä aktiivit, seuraihmiset, fanit, valmentajat likoon laittavat. Sellainen rankinglista saattaisi näyttää hyvinkin toisenlaiselta.

Eppu Normaali on siis näköjään oikeilla jäljillä. Mieluummin urheiluhullu kun menestyshullu.

  1. Jääkiekko
  2. Ampumahiihto
  3. Yleisurheilu
  4. Formula 1
  5. Jalkapallo
  6. Tennis
  7. Ralli
  8. Taitoluistelu
  9. Lentopallo
  10. Lumilautailu ja maastohiihto

Taloustutkimus toteutti tutkimuksen osana Suomi Tänään-kirjekyselya, johon vastasi 3569 iältään 15-79-vuotiasta suomalaista tammi-helmikuussa 2017.
(Lähde: Markkinointi&Mainonta, http://www.marmai.fi)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s